De laatste jaren worden vergeten groente steeds meer onder de aandacht gebracht. Pastinaak is weer helemaal terug van weg geweest en de volgende vergeten groente staat ook weer voor de deur: de Patisson; een witte courgette met artisjokachtige smaak.

 

In Italië is Sara Alonzi begonnen met de groente meer onder de aandacht brengen bij de consument. Door de fraaie vorm en heerlijke nasmaak ziet zij dit zeker als een “nieuwe” groente waar eindeloos mee kan worden gevarieerd.

 

“In Amerika vormde de Patisson samen met maïs en bonen de drie primaire groenten in de vorige eeuw. Ze werden gedefinieerd als ‘The Three Sisters’. Maïs was in feite een ondersteuning voor de bonen, die aan de andere kant op de steunen klommen die door de maïsstengels werden gecreëerd. Ze hebben ook de grond verrijkt met stikstof, waardoor de groei van de pompoenen werd bevorderd. Door de pompoenen ontstond schaduw waardoor de grond vochtig bleef en vrij van onkruid. Ook bevorderen deze drie producten de juiste en uitgebalanceerde inname van koolhydraten, eiwitten, vetten en vitamines. Een klassiek voorbeeld van circulaire landbouw,” vertelt Sara.

 

Gelukkig wordt de Patisson ook in Nederland al enige tijd onder de aandacht gebracht. Je kunt ze zelfs in je eigen tuin kweken! Verschillende webshops en tuinders verkopen de zaadjes. Geadviseerd wordt om ze te zaaien tussen half april en juni.

 

Bron: Groenten nieuws

Gepubliceerd: 05-03-2018