Boeren worden steeds vindingrijker in het gebruik van de afvalstromen van hun bedrijf. Neem bijvoorbeeld boer Jan van Lierop van De Braok te Mierlo. Met zijn tuinbouwbedrijf teelt hij verschillende biologische groenten, onder andere de prei. Door de afvalstroom van prei te gebruiken voor de productie van papier, gaat van Lierop nog duurzamer en efficiënter om met zijn product.

Tijdens de Dutch Design Week, een jaarlijks terugkerend evenement, is Jan van Lierop in contact gekomen met enkele designers/kunstenaars. Door de uitdaging aan te gaan om met een plan te komen die “out of the box” ligt, zijn ze tot het idee ontstaan iets te doen met de afvalstroom van prei. Na een aantal onderzoeken en een testperiode is het idee tot preipapier verder uitgewerkt.

“Wie wacht er eigenlijk op plantaardig ‘preipapier’?”, vertelt Jan, “Het zou mooi zijn als je de verpakking maakt van het afval van het product dat je verkoopt. Nu moeten we kijken hoe we de commerciële slag kunnen maken. Is er voldoende belangstelling, wat zijn de kosten et cetera. Veel vragen komen op ons af”.

Een briljant idee wat hopelijk binnenkort daadwerkelijk in gebruik zal worden genomen.

Bron: Groenten Nieuws

Gepubliceerd: 16-02-2018