Voor veel mensen staan de eerste asperges in de winkel voor dé start van het oogstseizoen en het ultieme gevoel dat de lente echt is begonnen. Maar moet dit moment nu langer op zich laten wachten door de late periode met vorst die dit weekend weer voor de deur staat?

Het antwoord is: Nee, gelukkig niet!

De officiële opening van het aspergeseizoen is dit jaar op 5 april. In eerste instantie zal gedeeltelijk gebruik worden gemaakt van geïmporteerde asperges uit landen als Italië.

Gelukkig maken enkele telers gebruik van een slim stukje technologie door een soort vloerverwarming of verwarmde tunnel in te zetten. Hierdoor krijgen de asperges een gelijkmatige verwarming met als resultaat dat de eerste asperges nu al gestoken zijn. Toch loopt de teelt fors achter door het slechte weer. Niet alleen door de strenge vorst die we recentelijk hebben gehad, maar ook de natte herfst en winter hebben invloed gehad op de achterstand van de teelt. Om deze reden loopt de teelt ongeveer 40% achter op die van vorig jaar. Voor boeren die geen gebruik maken van andere warmtebronnen, wordt het werk en dus de teelt flink vooruit geschoven. Het is aan de supermarkten om op tijd over te stappen op Nederlandse asperges om een overschot aan deze groente tegen te gaan zodra de meeste asperges klaar zijn om te steken.

 

Bron: Boerderij.nl

Gepubliceerd: 16-03-2018