De laatste jaren wordt de diversiteit in diepvriesgroenten groter en groter. Voorheen kwam je niet verder dan ingevroren doperwten en worteltjes, terwijl je nu in het vriesvak van de supermarkt zelfs kunt kiezen uit ingevroren gegrilde groente. En de kwaliteit van deze producten wordt telkens beter.

Zo ook van de ingevroren bloemkool. Deze bestaan voornamelijk uit de roosjes van de bloemkool. De selectie van de rassen die worden ingevroren bestaat uit een secuur werk, en daar weten ze bij Rijk Zwaan alles van.
Dick Exalto vertelt: “Tijdens het verwerken van de bloemkolen worden contrasten in kleur en kwaliteit uitvergroot. Bloemkoolroosjes van verschillende kolen komen in één verpakking. Daarom moeten ze allemaal mooi wit zijn. Verder moeten het vaste roosjes zijn, niet te fragiel. Je wilt niet dat de roosjes in het logistieke proces gaan brokkelen; dan krijg je losse steeltjes en kruimels in de zak.”

Om vaste roosjes te krijgen is het belangrijk dat de bloemkolen niet te lang op het land staan. De boer wil de kolen juist langer op het land laten staan, zodat hij meer gewicht kweekt en dus meer geld krijgt per bloemkool. Het beste is om hierin een middenweg te vinden. Dick: “We hebben binnen Rijk Zwaan een eigen screeningsmethode ontwikkeld. Niet alleen voor het ‘logische’ moment om de bloemkool te oogsten, maar ook net ervoor en net erna. Zo kunnen we ons steeds beter in de teler en de diepvriessector verplaatsen en de juiste keuzes maken.”

En dat betekent uiteindelijk dat de beste ingevroren bloemkool bij jou op je bord belandt!

Bron: Groenten nieuws

Gepubliceerd: 22-02-2018